Altın Ok Medya olarak başlattığımız serideki bu röportajımızda oyunun 'fokurdayanı', 57. Dönem Oyun Başkanı ŞİMAL NAZ konuğumuz!
• Aramıza yeni katılan başkanlar için kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Oyun içerisinde siyasi geçmişiniz ve tecrübeleriniz nelerdir?
Ş.N.: Merhabalar ismim Şimal. 2023 yılından beri bu oyundayım. Oyuna Yükselen Gençlik Partisi'nde başladım ve uzun bir süre yöneticilik yaptıktan sonra oradan ayrılıp kendi yolumu çizmeye karar verdim. Kendi kurmuş olduğum iki partiden sonra en sonunda Bozkurt Harekat Partisi'ne katıldım ve orada da parti yöneticiliği yaptım. Makam olarak Adalet Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yaptım onun haricinde de birçok kez milletvekilliği yaptım.
• Tecrübeli oyunculardan birisiniz, önceki dönemlerde aktif edilen ittifak sistemi hakkında düşünceleriniz nelerdir? Sizce ittifak olmadan bağımsız şekilde partiler seçim kazanabilir mi? Kazanmaları için Oyun Başkanı olarak partilerin hangi stratejileri izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ş.N.: Aslında ittifak sistemi bu oyunda senelerdir resmi olmadan arka planda yapılan bir şeydi ve gayet önemli olduğunu, resmileşmesinin çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. İttifak olmadan seçim kazanılabilir mi, tabii ki evet; partin çok yüksek bir üye sayısına sahipse ve herkes puan kasıyorsa katsayıyla kazanılabilir. Fakat onun haricinde her şekilde bir anlaşma, bir birliktelik olması gerektiğini düşünüyorum. Katsayılar önemli lütfen puan kasalım.
• 56. dönemde milletvekillerinin takdiri ile Ekonomi Bakanlığı'na seçildiniz ve ileriki zamanda Ekonomi Bakanlığı'ndan şok bir şekilde istifanızı açıkladınız. Kamuoyu bir bakan krizine neden olduğu düşüncesinde ve ardından partinizden istifa edip şu anki partinize katıldınız. Bir talimat sonucunda mı oldu yoksa istifanızı isteyip de sonrasında gururunuza yediremeyip partinizden istifa mı ettiniz?
Ş.N.: Hayır bir talimat olmadı, çok şükür kimseden talimat almıyorum ve kimse bana zorla bir şey yaptıramaz, tamamen kendi isteğimle aldığım bir karardı istifa etmek. Partimle aramda bir anlaşmazlık olduğu için partimden ayrıldım ve Yeniden Doğuş Partisi'ne katılmak istedim, hepsi bu kadar.
• Yeni gelen başkanlarımıza yaptığınızdan pişman olduğunuz, bunu asla yapmasınlar, keşke şunu yapmasaydım dediğiniz bir olay veya durum var mıdır?
Ş.N.: Evet var. Oyun konusunda kesinlikle ilk başlanıldığında şirketleri yükseltmeye önem verilmesi, özellikle ticari depoyu yükseltip ticaret yapmak yoksa çok para sıkıntısı çekiliyor.

• 56. dönemde getirilen koşullu af kararı hakkında birçok kesim ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim "Çok kötü oldu çünkü cezaları geri dönülmeyecek boyutta." derken, bir diğer kesim ise "Çok iyi oldu, herkesin ikinci şansa ihtiyacı vardır." düşüncesinde. Siz ŞİMAL NAZ olarak bu iki taraftan hangisindesiniz? Ayrıca Oyun Başkanı olarak şu anda elinizde bulunan af hakkını kimde kullanacaksınız veyahut kime kullanacağınızı düşündünüz mü?
Ş.N.: Açıkçası koşullu af kararı konusunda ben de çok kararsızım. Fakat yaptığı suçun cezasının bedelini vererek geri gelen başkanlarımız yaptıkları hataları bir daha tekrarlamayacaklarsa gayet ideal ama "Ben bunu bir daha yaparım, nasılsa bedeli belli." deyip tekrarlayacaklarsa hiç gelmemelerinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Af hakkımı kimde kullanacağımı düşünmedim ve şu an için kullanmayı da düşünmüyorum.
• 56. dönemde seçilen Meclis Bileşenleri hakkında düşünceleriniz nelerdir? Sizden önce Oyun Başkanlığı'na gelmiş olan MAGARSUS Başkan ve Altın Ok Genel Başkanı ve Emekli Oyun Başkanı olan Kadir Aydın, birçok bileşen hakkında eleştirilerde bulunmuştu. Bu eleştirilerde haklılık payları var mıdır?
Ş.N.: Meclis bileşenlerini çok fazla eleştirmek istemiyorum çünkü atama yapması gereken bakanlarımızın görevlerinde biraz geri kalmalarına bir noktada hak veriyorum. Atama yapılacak başkanlarımızı bulmak biraz zor ama nihayetinde imkansız da değil, herkes görevini eksiksiz yaparsa bir sorun kalacağını düşünmüyorum.
• Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey ya da değerli başkanlarımıza bir mesajınız var mıdır?
Ş.N.: Öncelikle sorularınız için çok teşekkür ediyorum. Aslında eklemek istediğim çok şey var ama uzatmayayım fazla. Sadece kendi düşmanlıklarınız ya da çıkarlarınız için ortada başka kişileri de harcamayın, arkalarından iş çevirmeyin. Ayrıca lütfen ve lütfen biraz aktif olun, puan kasın, oyunun hakkını verin. İyi çalışmalar, iyi oyunlar diliyorum.
Bir sonraki röportajımızda görüşmek üzere, bize forum dm ve @Muhammed daban. @Berkin Bakırel @SEMİH KARAOĞLU @TOMRİS Hesaplarından ulaşabilir, istek ve şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Herkese iyi oyunlar.

Bu ve diğer yazı ve röportajlarda emeği geçenler:
Altın Ok Medya Başkanı: Muhammed daban
Altın Ok Medya Başkan Yardımcısı: Berkin Bakırel
Medyadan Sorumlu İdari Başkan: SEMİH KARAOĞLU
Altın Ok Medya Grafikeri: EMİNCAN YILMAZ
Altın Ok Medya Editörü: TOMRİSSS