BAŞKANLIK AFFI GERİLİMİ: “BÜYÜK MESUT” AFFEDİLDİ, FORUM ALEV ALDI (1 Kişi İçeride)

BaşkanOnline Medya

I LOVE BAŞKANONLINE
Medya Koordinatörü
BAŞKANLIK AFFI: BİR HAK MI, BİR AYRICALIK MI?

Dün akşam saatlerinde, 55. Dönem Oyun Başkanı A D E N tarafından yapılan resmi bir paylaşım, oyun siyasetinde yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Başkan, yaptığı açıklamayla daha önce cezalandırılan oyuncu Büyük Mesut’u resmî başkanlık affı kapsamında affettiğini duyurdu.

Başkan A D E N, açıklamasında olayın arka planını detaylandırdı. Büyük Mesut’un geçmişte yaşadığı bir tartışmada, “o anın gerginliğiyle kontrolünü kaybettiğini” ve oyun topluluğunun huzuruna aykırı ifadeler kullandığını belirtirken, ilgili oyuncunun sonrasında “üzüntüsünü ve pişmanlığını açıkça ifade ettiğini” vurguladı. A D E N, Mesut’un “yapıcı bir oyuncu profiline sahip olduğunu ve bir daha benzer bir olayın yaşanmayacağına dair söz verdiğini” ifade etti.

Kısa süre sonra oyun yönetimi tarafından da yapılan resmi açıklamada, “Başkanlık affı onaylanmıştır, cezası kaldırılmıştır.” denilerek karar kesinleştirildi.

BAŞKANLIK AFFI NEDİR, HANGİ ŞARTLARDA KULLANILIR?

Başkanlık affı, her dönem yalnızca bir kez kullanılabilen ve yalnızca görevdeki Oyun Başkanına tanınan anayasal bir yetkidir. Bu yetkiyle başkan, ceza almış bir oyuncuyu “bireysel değerlendirmesi” ile affedebilir. Ancak af kararı, yönetim tarafından da onaylandığında yürürlüğe girer. Bu yetkinin amacı, bazı istisnai durumlarda “yapıcı” ve “topluluğa katkı sağlayan” oyunculara ikinci bir şans verilmesini sağlamaktır.

Bu yetkinin yalnızca bir kez kullanılabiliyor oluşu, onu aynı zamanda oldukça tartışmalı ve dikkatli kullanılmak zorunda olan bir güç haline getiriyor.

OĞUZZ’DAN SERT ELEŞTİRİLER: “OYUN BAŞKANI TANIDIĞINI MI AFFEDİYOR?”

Kararın ardından forumda en sert çıkışlardan biri kullanıcı Oğuzz’dan geldi. Oyuncu, geçmişte kendisinin ya da başkalarının affa dair benzer taleplerinin reddedildiğini ima ederek, affın çifte standartla kullanıldığını savundu:

“Oyun başkanı bana yakın biri değilse ben küfür etmeyim çünkü beni affedemez. Bu mudur adalet?”

Eleştiriler, affedilen oyuncunun oyun başkanına veya çevresine olan yakınlığı üzerinden yöneltildi. Oğuzz ayrıca, geçmişte affedilmek için özür dilenmesi gerektiği yönünde mesajlar verildiğini hatırlatarak, bu tutumun şimdi değişmiş olmasını ikiyüzlü bir yaklaşım olarak niteledi.

“Sizin o mesajınıza ‘özür dilemiyorum zaten dilesem de beni affetmez’ deyip, yaptığı ahlaksızlığın arkasında duran biri affedildi. Neden? Çünkü başkana yakın.”

YÖNETİMİN CEVABI: “AF YETKİSİ BAŞKANA AİT, KURALLA SORUNUNUZ VARSA DEĞİŞTİRİN”

Yönetim, artan eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada, kararın arkasında durduğunu net bir dille ifade etti:

“Bu bir oyun başkanı affı. Bu da oyun başkanının bir hakkı. Sadece 1 kişiye bu hakkı kullanabiliyor. Kuralla ilgili sorununuz varsa değişmesi yönünde öneri verin. Ama burada alakasız şeylerle kıyaslama yapmayın.”

Yönetim ayrıca, affın önceki benzer olaylarla kıyaslanmasının doğru olmadığını, her olayın kendi özelinde değerlendirildiğini belirtti. “Geri dönüşe biz izin vermedik. Bu, başkanın anayasal yetkisidir.” ifadeleriyle de sorumluluğun doğrudan başkana ait olduğunu vurguladı.

“KUKLA” TEPKİSİ GÜNDEM OLDU: BAŞKAN A D E N YANIT VERDİ

Oğuzz’un mesajlarında geçen “oyun başkanı kukla yap dediler, yaptı” ifadesi, olayın seyrini başka bir boyuta taşıdı. Bu ifade, yalnızca kararı değil, doğrudan Oyun Başkanı’nın iradesini hedef aldı.

Başkan A D E N, bu ağır ithama sert tepki gösterdi:

“Bu mesajda geçen ‘oyun başkanı bir kukla yap dediler’ ifadesi, doğrudan küfür olmasa da kişilik haklarına yönelik aşağılayıcı bir ithamdır. Oyun başkanının iradesini küçümseyici bu söylem hem hakaret niteliği taşır hem de yönetimin tarafsızlığını zedeleyecek bir anlam içeriyor.”

A D E N ayrıca, konunun sadece bir kişiyle değil, oyundaki genel güven ortamı ve yönetime olan inançla doğrudan ilgili olduğunu ifade etti. Bu açıklamayla birlikte konuya dair resmî değerlendirme sürecinin başlatılması için de çağrıda bulundu.

BAŞKANLIK AFFI İLE İLGİLİ SİYASİ BİR GÜÇ MÜCADELESİ Mİ BAŞLIYOR?

Oyun içinde az rastlanan başkanlık affının kullanılmasıyla başlayan bu kriz, yalnızca bir oyuncunun dönüşünden öte, “güç dengesi”,adalet” ve “tarafsızlık” gibi kavramların oyun siyaseti içindeki yerini yeniden gündeme taşıdı. Önümüzdeki günlerde daha fazla yasa tasarısının ve tartışmanın da bu meseleye bağlanması bekleniyor.

📌 Başkan Medya olarak sürecin takipçisiyiz.
📌 Siyasi aktörlerden gelecek her türlü açıklamayı, detaylı şekilde kamuoyuna duyuracağız.
✉️ Bize forum hesabımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
🗞 Başkan Medya – Tarafsız, Derinlemesine, Belgeli!
IMG_9518.png