Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun..🇹🇷🇹🇷 (1 Kişi İçeride)

• Konuyu başlatan GS1905ALİ
  • Başlangıç tarihi
G

GS1905ALİ

Ziyaretçi
MAKAK
"Gün geçmiyor ki bir mağazada, bir lokantada Türk olduğum anlaşılınca acı bir alay edilme veya ağır bir hareketle karşılaşmayayım. lakabımız 'makak'tı (bir çeşit şempanze maymunu türü).

Bir mayıs sonu ya da haziran başı idi. Yenilmiştik. Bütün kalbiyle ittifak devlerinin zaferini kutlayan bir avrupa şehrinde, başım eğik, gözlerim yaşlı dolaşıyordum. Yüreğimde derin bir uçurum, kafam bir cehennem.

Gönül verdiğimiz genç kızlar Türklüğümüzü sezince bizden iğrenip kaçıyordu. işte o şehrin bu cehennem atmosferi içinde, bir gün, bitkin yılgın çekingen dolaşırken, gözlerim ansızın, bir gazete satıcısının sergisinde, bir sürü gazete adı ve başlıkları arasında, iri harflerle dizilmiş şu satırlara ilişiverdi;
''Mağlubiyeti kabul etmeyen bir Türk generali itilaf kuvvetlerine karşı yeniden harbe hazırlanıyor.''

Titreyerek gazeteyi aldım. Yürürken, okuyorum; ''Moustapha Kemal Paşa isminde bir Türk Genarali... Kemal Pascha "

*Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Brezilya milli marşı; Portekizce,
Belçika milli marşı; Fransızca,
Kostarika milli marşı; İspanyolcadır.
Kiliselerde de bu dillerde ayin yaparlar.
Neden biliyor musunuz?
Zamanında kendilerini düşman işgalinden kurtaran bir Mustafa Kemal'leri olmadığı ve Cumhuriyetlerini kendileri kurmadığı için...
🇹🇷🇹🇷🇹🇷