AYYILDIZ Meclis İçin Harekete Geçti: “Dış İttifak” Formülü Masada (1 Kişi İçeride)

BaşkanOnline

I LOVE BAŞKANONLINE
Yönetici
Oyun Yönetimi
Kırmızı Taş Sıralaması sonrası genel tabloda ikinciliğe gerileyen AYYILDIZ HAREKET (436), meclis çoğunluğunu kurmak için ittifak dışı partilerle temas trafiğini hızlandırdı. Hedef net: 2108 toplam oy içinde 1055+ eşiği aşarak Meclis Başkanı, komisyonlar ve kabine dağılımını belirlemek.

Manşet: “Matematik AYYILDIZ’ı Zorluyor, Ama Kapı Açık”​

Ham oyda lider başlayan AYYILDIZ, katsayı sonrası 446 puanlı ALTIN OK’un arkasında kaldı. Buna rağmen, ittifak dışı blokla kurulacak akıllı bir masa, çoğunluğu mümkün kılıyor.

Meclis Aritmetiği — AYYILDIZ’ın Kurabileceği Asgari Blok​

AYYILDIZ’ın Bozok İttifakı üyeleri (ALTIN OK, YENİDEN DOĞUŞ, ASİL TÜRK, ÖZGÜRLÜK VE İRADE, A D İ N) dışındaki partilerle kurabileceği en küçük çoğunluk formülü:
  • AYYILDIZ HAREKET:
  • BOZKURT HAREKAT:
  • ALKILIÇ HAREKAT:
  • YÜKSELEN GENÇLİK:
  • EFELER

Okuma: Bozok dışı 4 ortaklı geniş bir masa ile AYYILDIZ, meclis aritmetiğini eline alabilir.

Masadaki Başlıklar (Kulislere Göre)​

1. Meclis Başkanlığı & 2 Başkanvekilliği: AYYILDIZ başkanlığa talip; başkanvekilliklerinde “dengeli dağıtım” önerisi.
  2. Komisyon Paylaşımı: Ekonomi–Bütçe, İçişleri–Güvenlik ve Dış İlişkiler kritik. Orta ortaklara komisyon başkanlıkları vaadi masada.
  3. İlk 100 Gün Programı: Enflasyon–bütçe disiplini, güvenlikte istikrar, bölgesel denge yasaları.
  4. Serbest Oy Alanları: Bazı tartışmalı maddelerde ortaklara grup serbestisi tanınması olasılığı.

Partilere Kısa Notlar (Beklentiler & “Kırmızı Çizgi”ler)​

• BOZKURT: Güvenlik ve adalet başlıklarında yüksek ağırlık ister; İçişleri/Adalet komisyonları öncelik.
  • ALKILIÇ: Ekonomi ve üretim dosyalarında görünürlük; Bütçe/Plan–Program etkisi bekler.
  • YÜKSELEN GENÇLİK: Gençlik–istihdam–eğitim paketi; Eğitim/Gençlik komisyonu.
  • EFELER: Bölgesel kalkınma, yerel projeler; Bayındırlık/Tarım komisyonları.

Riskler ve Fırsatlar​

• Risk – Geniş Koalisyon Yönetimi: Beş parti koordinasyonu zor; gündem “madde pazarlığına” dönebilir.
  • Fırsat – Esneklik: Dosya bazlı mutabakatlar, AYYILDIZ’a merkez tutkal rolü sağlar.
  • Risk – Bozok Karşı Hamlesi: Bozok’un orta ölçekli bir partiyi masadan koparma girişimi beklenir.
  • Fırsat – Kamuoyu Etkisi: Ham oy liderliği anlatısı, AYYILDIZ’ın meşruiyet söylemini güçlendirir.

Son Söz​

Kırmızı Taşlar tablosu birinciliği ALTIN OK’a taşıdı; ancak meclisi kurma yarışı şimdi matematikten siyasete geçti. AYYILDIZ, Bozok dışı dört ortaklı formül ile çoğunluğu yakalayabiliyor. Gözler, Meclis Başkanlığı ve komisyon dağılımını belirleyecek ilk tur görüşmelerde.