Kırmızı Taş Sıralaması sonrası genel tabloda ikinciliğe gerileyen AYYILDIZ HAREKET (436), meclis çoğunluğunu kurmak için ittifak dışı partilerle temas trafiğini hızlandırdı. Hedef net: 2108 toplam oy içinde 1055+ eşiği aşarak Meclis Başkanı, komisyonlar ve kabine dağılımını belirlemek.
AYYILDIZ’ın Bozok İttifakı üyeleri (ALTIN OK, YENİDEN DOĞUŞ, ASİL TÜRK, ÖZGÜRLÜK VE İRADE, A D İ N) dışındaki partilerle kurabileceği en küçük çoğunluk formülü:
Manşet: “Matematik AYYILDIZ’ı Zorluyor, Ama Kapı Açık”
Ham oyda lider başlayan AYYILDIZ, katsayı sonrası 446 puanlı ALTIN OK’un arkasında kaldı. Buna rağmen, ittifak dışı blokla kurulacak akıllı bir masa, çoğunluğu mümkün kılıyor.Meclis Aritmetiği — AYYILDIZ’ın Kurabileceği Asgari Blok
AYYILDIZ’ın Bozok İttifakı üyeleri (ALTIN OK, YENİDEN DOĞUŞ, ASİL TÜRK, ÖZGÜRLÜK VE İRADE, A D İ N) dışındaki partilerle kurabileceği en küçük çoğunluk formülü:
- AYYILDIZ HAREKET:
- BOZKURT HAREKAT:
- ALKILIÇ HAREKAT:
- YÜKSELEN GENÇLİK:
- EFELER
Okuma: Bozok dışı 4 ortaklı geniş bir masa ile AYYILDIZ, meclis aritmetiğini eline alabilir.
Masadaki Başlıklar (Kulislere Göre)
- Meclis Başkanlığı & 2 Başkanvekilliği: AYYILDIZ başkanlığa talip; başkanvekilliklerinde “dengeli dağıtım” önerisi.
- Komisyon Paylaşımı: Ekonomi–Bütçe, İçişleri–Güvenlik ve Dış İlişkiler kritik. Orta ortaklara komisyon başkanlıkları vaadi masada.
- İlk 100 Gün Programı: Enflasyon–bütçe disiplini, güvenlikte istikrar, bölgesel denge yasaları.
- Serbest Oy Alanları: Bazı tartışmalı maddelerde ortaklara grup serbestisi tanınması olasılığı.
Partilere Kısa Notlar (Beklentiler & “Kırmızı Çizgi”ler)
- BOZKURT: Güvenlik ve adalet başlıklarında yüksek ağırlık ister; İçişleri/Adalet komisyonları öncelik.
- ALKILIÇ: Ekonomi ve üretim dosyalarında görünürlük; Bütçe/Plan–Program etkisi bekler.
- YÜKSELEN GENÇLİK: Gençlik–istihdam–eğitim paketi; Eğitim/Gençlik komisyonu.
- EFELER: Bölgesel kalkınma, yerel projeler; Bayındırlık/Tarım komisyonları.
Riskler ve Fırsatlar
- Risk – Geniş Koalisyon Yönetimi: Beş parti koordinasyonu zor; gündem “madde pazarlığına” dönebilir.
- Fırsat – Esneklik: Dosya bazlı mutabakatlar, AYYILDIZ’a merkez tutkal rolü sağlar.
- Risk – Bozok Karşı Hamlesi: Bozok’un orta ölçekli bir partiyi masadan koparma girişimi beklenir.
- Fırsat – Kamuoyu Etkisi: Ham oy liderliği anlatısı, AYYILDIZ’ın meşruiyet söylemini güçlendirir.