Güncelleme Önerilerim (1 Kişi İçeride)

Göktuğ Gökçebağ.

Aktif Üye
Vatandaş
52 . Önerim

Adalet bakanlığın kendi menülerinin içine "Şehirler İşlemleri" adı altında bir alan açılıp, kendilerine özel şekilde seçtikleri 81 ilden hangisine oyun kasası bölümü içerisinden Adalet Bakanlığı kasası bölümünden haftalık aldığı bütçesi ile 81 ile eşit şekilde hizmet yapması. Ceza alan oyuncuların kendi şehirlerinde cezaevi varsa, Adalet Bakanı tarafından yapıldıysa orada kalmaları veya aynı durumda yargılanacak bir oyuncunun kendi şehrinde mahkeme binası varsa orada yargılanması veya itiraz edilmesi şeklinde oyun içinden işlem yapılabilecek halde olabilir. Bu sayede şikayetler de ise, kendi şehrinde hukuki yardım merkezi bulunan yerlerden oyuncu şikayetleri yapılabilir. Ciddi konular veya susturulması gereken, ceza alması gereken bir kişiyi, şikayet etme yardım alma gibi şeklinde olabilir. Tabi ilgili bakan o anda kim ise 81 ile aynı eşit şekilde, kendi haftalık oyun kasasından aldığı, adalet bakanlığı bütçesiyle 81 ile eşit hizmet yapabilirse tabi.

Ekli dosyalar

• IMG_20250223_225857.jpg
    IMG_20250223_225857.jpg
    264.6 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_20250223_233251.jpg
    IMG_20250223_233251.jpg
    266.6 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20250223_233304.jpg
    IMG_20250223_233304.jpg
    251.7 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_20250223_233325.jpg
    IMG_20250223_233325.jpg
    276.7 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_20250223_233342.jpg
    IMG_20250223_233342.jpg
    265 KB · Görüntüleme: 9

Göktuğ Gökçebağ.

Aktif Üye
Vatandaş
53. Önerim

Oyuna yeni üretim noktaları eklenebilir. Bu sayede, 81 ilde isteyenler istedikleri şehirlere üretim yerleri açabilecekler. Bu sayede, üretilen şeylerin de oyuna bağlı bir amaçları olacak. Mesela, bina yaparken kereste, demir ve beton istemesi gibi şekillerde olabilir. Bu sayede, oyun içinde ticaret yönetimi de gelmiş olur. Mesela, yol yaparken beton, taş ve odun ihtiyacı olması gibi.

Ekli dosyalar

• IMG_20250223_234801.jpg
    IMG_20250223_234801.jpg
    306.4 KB · Görüntüleme: 7
  • IMG_20250223_234909.jpg
    IMG_20250223_234909.jpg
    320.5 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG_20250223_234933.jpg
    IMG_20250223_234933.jpg
    288 KB · Görüntüleme: 11

Göktuğ Gökçebağ.

Aktif Üye
Vatandaş
54. Önerim

1. **Milli Eğitim Bakanlığı Eklenmesi:** Oyunda Milli Eğitim Bakanı eklenip, eğitim menüsüne erişim sağlanacak.

2. **Şehir Seçimi:** Bakan, 81 il arasından istediği şehirleri seçerek, o şehirlere eğitim hizmetleri sağlayacak.

3. **Eğitim Yapısı:** Bakan, okullar (ilkokul, ortaokul, lise, üniversite) inşa ederek, oyuncuların "eğitim yap" butonuna tıklamalarını sağlayacak.

4. **Bütçe ve Kaynak Yönetimi:** Bakan, haftalık olarak oyun kasasından Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini alacak ve bunu her şehire eşit hizmet sağlamak için kullanacak.

5. **Kullanıcı Durumu:** Oyuncular, üniversite eğitimi alırken, belediye başkanı olarak da belirli şehirlerde bulunabilir. Eğer o şehirde üniversite yapılmamışsa, "eğitim yap" butonuna tıklayamamaları durumu söz konusu olabilir.

6. **Eşit Hizmet:** 81 ilde tüm okul türlerinin eşit şekilde inşa edilmesi hedeflenecek.

7. **Çalışma Takibi:** Bakanın, dönem boyunca tüm şehirlerde yaptığı çalışmaların listesi ay sonunda yapay zeka tarafından değerlendirilecek ve oyuncular kimin çalışıp çalışmadığını görebilecek.

Ekli dosyalar

• IMG_20250223_235917.jpg
    IMG_20250223_235917.jpg
    300.8 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20250223_235932.jpg
    IMG_20250223_235932.jpg
    242.2 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250223_235949.jpg
    IMG_20250223_235949.jpg
    247.5 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250224_000009.jpg
    IMG_20250224_000009.jpg
    241.5 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20250224_000042.jpg
    IMG_20250224_000042.jpg
    258.5 KB · Görüntüleme: 18

Sevim AYDIN

Yükselen Gençlik ♾️
Vatandaş
47. Önerim

Oyuna oyuncular tarafından banka açabilme sistemi eklenebilir. Bu sayede banka açan oyuncular, kendi finans kayıplarını önlemenin ötesinde, ekstra kar elde edebilirler ve bu sayede oyuna yenilik gelmiş olacaktır. Bunlara ek olarak da, başkanonline bank şeklinde oyunda banka açıp, bu banka oyunun bankası olması mantığı ile yapılıp 81 ilde ATM'ler olabilir. Diğer banka açan kişilerin ise ana merkez şehirleri ve her istedikleri şehirlere ATM koyma noktasında bir şeyler gelebilir. İşlem yapılırken de, ATM'ye tıkladığımız anda o anda şifre bölümü oluşturulup, girdiğimiz şifre sonrasında gerçekçi hesap bakiyemiz veya kredi kartı bakiyemizin gözükmesi şeklinde olabilir. O şehirde birden fazla ATM yoksa, ATM'de işi olan başka bir kişinin "Ben o ATM'den kartımı ver." demedikten sonra, diğer kişinin o anda ATM'de işlem yapamaması, ATM'nin dolu olarak görünmesi ve kırmızı şekilde "...... oyuncu var" olarak görünmesi şeklinde olabilir. Yeşil olduğu anda ise, ATM boş şeklinde görünmesi olabilir. ATM'ler ise şehirde mesela ankara da "..a.... bankası ATM 1", "...a.... bankası ATM 2" şeklinde görünebilir. Böyle bir şey gelebilir. ve biz oyunların bankası haricinde de başkanonline bankası şeklinde oyunun 81 ilin devlet bankası şeklinde kredileri ve kredi kartları uygun şekilde bir bankada açılabilir bu sayede devlet bankası olduğu için 81 ilin tamamında 1 den fazla atm olabilir oyun yapım ekibi tarafından yani başkanonline bankası tarafından bu sayede bir şehirde kendi bankasının veya başka bir bankanın atm sini bulamayan vatandaşlar yani oyundaki tüm oyuncular devlet bankasından yani oyunun oyun yönetiminin başkanonline bankasının kendi atm lerinden 81 ilden kolayca para yatırım veya para çekimi yapabilecekler diğer bankalarından kesintilerinden daha uygun bir kesinti ile birlikte hemde isteyenler devlet bankasından da hesap açtırabilecekler ve bu sayede, başkanonline bankasıda oyunculardan aldığı paralarla birlikte, kendi kasasından artık oyunculara destek olma şeklinde bir yol olabilir. Yani mesela hep oluyor ya bayramda mesela ramazama özel başkan online oyunculara 50.000 şer bin tl para dağıttı, 50.000 tl başkanonline tarafından ramazan bağışı olarak hesabınıza geçmiştir, gibi bazen buna benzer para gönderimleri, destek amaçlı gönderiyorlar ya onun yerine başkanonline bankası tarafından ramazan ayı desteği kapsamında hesabınıza 50.000 tl para girişi yapılmıştır, şeklinde bildirimlerden başkanonline bankası bildirimi gelmesi şeklinde olabilir ve tüm bankalar arasında ki para yatırma,para çekme veya başkasına para gönderme veya elmas gönderme veya kırmızı taş gönderme şeklinde, bir işlem yapıldığı anda kendi bankalarından, otomatik bildirimler kısmından bildirim gelmesi şeklinde olabilir.

Bu sayede oyunculara da ek kaynak olacak bir alan açılmış olur ve ATM'lerden kendi ATM'si şehrinde olmayan kişiler de başka ATM'lerden belirli kesintiler, yani 50.000 TL için 49.700 TL kesinti gibi, 300 TL gibi bir kesinti mantığı olabilir. Veya aynı şekilde en düşük oranla, 5000 TL için 4.800 TL kesinti gibi bir kesinti olabilir. ATM tasarımlarında sabit oyun yapım ekibi tarafından, eski ATM, orta halli ATM ve yeni ATM olmak üzere üç farklı tasarım yapılıp tabi bu tasarımlarında satın alması şeklinde oyun parası ile birlikte satın alınıp atm modeline göre fiyatıyla otomatik satın aldığımız anda , sadece ATM üst alanlarında "Entobank ATM" kısmı yazısı gibi, o alanlara sadece banka adlarımızın ve logomuzun otomatik satın aldığımız zaman otomatik şekilde çıkması olabilir. Sadece logolarımızın o alanda görünmesi ve yanlarında da sadece "1, 2" şeklinde görünmesi şeklinde olabilir. Ve ATM'ler olarak şehir şehir kaç adet olduğunu ve toplam 81 ilin toplamında kaç adet "..... bankasının" şeklinde tüm bankaların ayrı ayrı ATM'leri olması şeklinde görünebilir. ENTEBANK gibi de atmlerin sadece üstlerin de logolarının ve adlarının yazması yanında da sadece atm sayısının yazması şeklinde 1-2-3-4 diye o şehirde kaç adet varsa o adetin yazması şeklinde ve toplam 81 ilde ki toplam bir bankanın atm sayısını da görebilme şeklinde gelebilir. Bence aynı şekilde, farklı bankalardan birbirine para gönderirken kesinti olması noktasında aynı bankalardan da gönderim yapıldığında kesinti olmaması noktasında bir işlem yapılabilir. Tabii bu, banka sahibine bağlı bir şey olabilir. Aynı şekilde ortak ATM, yani anlaşmalı olarak, örnek olarak "A, B, C, D, E, F, G bankası var. Bende A bankası sahibiyim ve ben C, D, E bankalarıyla ortak ATM olarak anlaştım ve kesinti yapmıyorum." Para yatırmada veya para çekimlerinde şeklinde olabilir. Diğer bankalarda ise, bankalar belirledikleri oranlarda "Benim bankamın kartından bir müşterim başka bir bankadan, B, F, G bankalarından para çekmeye mecbur kaldıkları anda o şehirde ATM olmadığı için belirli kendi belirledikleri kesintiye maruz kalmış olacaklardır." Mesela diğer tüm bankalar kendilerince başka bir ATM'si benden para çekmek istediği anda ATM'lerimden 5000-10.000 arası 200 TL, 20.000-50.000 arası 400 TL, 50.000-100.000 arası 500 TL, 100.000 ve üstü 1000 TL olmak üzere gibi kendi belirlediğim rakamları kesinti yap şeklinde olabilir.

Bu sayede oyuncular olarak maddi durumu olanlar banka açabilecek olup, hem de bankaların vergilerini falan da aylık düzenli iş yeri vergilerini de verme şeklinde yapılabilir. İşçi simgesi ile birlikte de otomatik olarak maaşlı personel çalıştırma şeklinde, siz oyunda yokken bile sizin yerinize otomatik şekilde başvuruların onaylanıp onaylanmaması gerektiği konusunda otomatik personel olabilir. Bu sayede kredi kartı ve kredi vermek ile oyunda ekstra kazançlar neticesinde, dükkanlar geliştirme kısımları olsun, şirketler geliştirme kısımları olsun ve şehir işlemleri geliştirme kısımları olsun net şekilde artışlar gösterilmiş olur. Bu sayede oyun parası gönderirken de oyuncu seçme yöntemi ile farklı bir banka ile de çalışıyorsa, o kesintinin otomatik olarak ekonomi bakanının kendi bütçesinde, yani oyun kasasında birikmesi ve ekonomi bakanının o parayı çekip haftalık olarak kendi alanına özel alanından kendi işlemlerini projelerini yapabilmesi yönünde bir şey gelebilir.

Dikkat ❗ resim EN1 tarafından daha önce yapılmış, onların kendilerine ait bir görsellerdir, kesinlikle bana ait değildir, zaten kendi önerime ek olarak uyan, örnek bir resimdir sadece bilginiz olsun. tabi bu şekilde tek atm görseli olmayacak, birden farklı atm modeli olacak dediğim gibi ve atm fiyatlarına göre bankalar istedikleri atm leri her şehire 81 ile de isterlerse koyabilecekler. Müşterilerinin olduğu veya hiçbir müşterisi olmasa bile sırf başka bankalardan kesintiler yapabilmek için bile o şehire atm koymayı göze alabilen varsa orasını bilemem, mesela tutupda hiç ağrıdan müşteri yoksa ve atm koyarsa sırf kesinti para yatırırken veya para çekerken veya elmas yatırıp elmas çekerken veya kırmızı taş yatırıp kırmızı taş çekerken ki kesintileri kendi belirlediği oranlara göre, o kesinti kendine göre uygunsa, giderlerini karşılıyorsa ve o şehirde atm yi tutmak istiyorsa, orasına birşey diyemem. Çünkü bankanın yani ana merkez binasının ve tüm 81 ilde hangi şehirlerde kaç adet toplamda atm'si varsa o atmlerin hepsinin vergisi falan aylık masraflarının iş giderlerinin ödeneceği bir alanda olacağı için mesela bir atm'nin aylık vergisi en düşük mesela sallıyorum rakamı 50 tl gibi mesela cüzzi bir rakam veya onun biraz daha üstü şeklinde olabilir.
Oyuna farklı bir bakış açısı ve yenilik getirmek adı altında yapılmış olan güzel bir çalışma tebrik ederim 🙏🏻🌸

Emil Aliyev

ASİL TÜRK Genel Başkan Yardımcısı
Vatandaş
46. Önerim

Bunun kabul edilmediğini zaten söylemiştiniz ama yine de paylaşmak istedim düşüncelerimi. Oyun logosunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar yenilikçi bir oyuna bu logo asla yakışmıyor, hatta çok çok basit kaldığı net şekilde ortada zaten bence ve şu anki logoda mevcutta 3 tane boş yüzü bile olmayan erkek, yani bay resmi var. Ama oyuncuların yarısından çoğu bay, diğer geri kalan kısım ise bayan olduğu için, kadın erkek eşitliğine dikkat çekecek şekilde eski logo ona uygunken internetten bulduğum eski logonuz. Yani veya diğer gelecek yeni oyunlardaki logolarınızda kadın erkek eşitliğini düşünüp çok güzel logolar tasarlamışken hem bay hem de bayan yan yana logosu şeklinde hem Savaşçı Online hem de Meneger Online’da, iki yeni çıkacak oyununuzda bunlara yer verirken burada böyle bir logo kullanmanız hiç doğru değil bence. Logonun kesinlikle yeni oyunlarınız gibi yani eskiden olan alttaki logonuz gibi, eski logonuzu kadın erkek eşitliğine dikkat çekici artık, modası geçmiş logonuzu devre dışı bırakıp, artık yeni logolarınız gibi profesyonel şekilde daha kaliteli bir kadın erkek eşitliğine dikkat çekici şekilde, aynı logonun olması gerektiğini düşünüyorum.
Super Bir Öneri Sizi Alkışlıyorum

M

Murat Ünlü

Ziyaretçi
@BaşkanOnline merak ettim de mümkünmü onu bilemedim.. Tarafınızca oyuna Yapay zeka rakip partiler dahil edilebilir mi..?

Sıralamalar da Şartları biraz daha zorlayacak ama hiç bir şekilde seçimlere müdahil olmayacak makam alamayacak şekilde bir düzen kurmak mümkünmüdür.?

Y

- Y U N U S -

Ziyaretçi
Noluyo herkes bir anda tebrik mesajı yazıyor
@BaşkanOnline merak ettim de mümkünmü onu bilemedim.. Tarafınızca oyuna Yapay zeka rakip partiler dahil edilebilir mi..?

Sıralamalar da Şartları biraz daha zorlayacak ama hiç bir şekilde seçimlere müdahil olmayacak makam alamayacak şekilde bir düzen kurmak mümkünmüdür.?
OpenAI (ChatGPT motoru) API ile bir otomasyon tarzı sistem kurulabilir. Bu otomasyon sistemde yapay zeka tarafından yönetilen bir parti oluşumu olabilir. Bu yapay zeka otomatik olarak parti üyesi oluşturabilir ve belli işlemleri yapabilir. Ancak;

OpenAI bu tür sürekli aktif bir sistemde ekstra maliyetli olabilir. Ayrıca yapımı çok uzun sürebilir. He kendi sistemlerini kurabilir mi, kurabilir bu da mümkün ama bu daha da zaman ve maliyet ister. Aslında çok güzel fikir ama maliyet ve zaman açısından çok zaman alır. Ama fikir çok iyi 😄😊

Y

- Y U N U S -

Ziyaretçi

Kısaca şöyle özetliyim;

Bu tür sistemler size belli miktar token (anahtar kelime) verir. Her kelimeye bir token harcarsınız.
"Merhaba, Ben Yunus. 22 yaşındayım." Kelimesi için toplam 8 token harcanır. OpenAI genellikle kullanıcılara 1.000.000 token verir ama bu oyunda aktif oyuncu sayısı fazla olacağından ötürü ve sürekli işlem yapılacağından ötürü bu token miktarı çabucak tükenir. Bu da belli bir süre sonra ekstra maliyet olur.

Kendi sistemlerinde ise büyük bir depo gerekir. Kelime deposu. Yapay zeka buna göre işlem yapar ve bu kelime haznesini kullanır. Ancak bu tür işlem için aşırı yüklü kelime hazinesi gereklidir. Neredeyse her kelimeyi yapay zekaya kendiniz manuel öğretmek zorunda kalırsınız. Bu da hem zaman açısından hem de maliyet açısından çok daha büyük bir sorundur.

İlerde belki bu tür sistem olabilir. Eger bu sistem olursa tabikide oyuna ekstra bir hava ve değer katar. 😊

M

Murat Ünlü

Ziyaretçi
Kısaca şöyle özetliyim;

Bu tür sistemler size belli miktar token (anahtar kelime) verir. Her kelimeye bir token harcarsınız.
"Merhaba, Ben Yunus. 22 yaşındayım." Kelimesi için toplam 8 token harcanır. OpenAI genellikle kullanıcılara 1.000.000 token verir ama bu oyunda aktif oyuncu sayısı fazla olacağından ötürü ve sürekli işlem yapılacağından ötürü bu token miktarı çabucak tükenir. Bu da belli bir süre sonra ekstra maliyet olur.

Kendi sistemlerinde ise büyük bir depo gerekir. Kelime deposu. Yapay zeka buna göre işlem yapar ve bu kelime haznesini kullanır. Ancak bu tür işlem için aşırı yüklü kelime hazinesi gereklidir. Neredeyse her kelimeyi yapay zekaya kendiniz manuel öğretmek zorunda kalırsınız. Bu da hem zaman açısından hem de maliyet açısından çok daha büyük bir sorundur.

İlerde belki bu tür sistem olabilir. Eger bu sistem olursa tabikide oyuna ekstra bir hava ve değer katar. 😊

Açıklayıcı Açıklama için teşekkürler 🙏 ChatGPT olayını. Biliyordum ancak içeriği işleyişi hakkında bilgim yoktu.
Evet dediğiniz gibi bu biraz maliyet gerektiren bir durum olacaktır..

Y

- Y U N U S -

Ziyaretçi
Açıklayıcı Açıklama için teşekkürler 🙏 ChatGPT olayını. Biliyordum ancak içeriği işleyişi hakkında bilgim yoktu.
Evet dediğiniz gibi bu biraz maliyet gerektiren bir durum olacaktır..
Hiçbir şey imkansız değil hele ki bu devirde. Elin oğlu yapıyorsa biz de daha iyisini yapabiliriz ama maalesef maliyet olayın dengesini değiştiriyor. Ama bu sistem olursa oyun muazzam bir seviyeye gelir 😁

Göktuğ Gökçebağ.

Aktif Üye
Vatandaş
55. Önerim

Oyun içerisindeki işler kısmında ortak iş yapıldığı anda, ortak iş yapılan kişinin ismi, geri sayım ile birlikte yazılabilir. Birine ortak iş isteği gönderdiğinizde adı nasıl çıkıyorsa, geri sayımda da ortak işi kabul ettiği anda aynı şekilde adı görünmeye devam edebilir.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2025-03-02-12-52-57-251_net.shrin.baskan.jpg
    Screenshot_2025-03-02-12-52-57-251_net.shrin.baskan.jpg
    342.9 KB · Görüntüleme: 10

aslan91

Tecrübeli Üye
Vatandaş
oyuna yapay zeka destekli rakip partiler dahil edilebilir. Ancak, belirttiğin gibi bu partilerin seçimlere doğrudan müdahil olmaması ve makam alamaması için özel bir sistem geliştirmek gerekir. İşte bu fikrin nasıl uygulanabileceğine dair bazı öneriler:

1. Yapay Zeka Rakip Partilerin Rolü

Bu partiler, oyuncuların karşısında dinamik bir rekabet ortamı oluşturmalı ama doğrudan kazanan taraf olmamalıdır. Bunun için:

Halk desteği kazanmaya çalışabilirler ama belirli bir tavan destek oranına sahip olabilirler (örneğin %30'u aşamazlar).

Görüş ve politikalar üretebilirler, oyuncunun politikalarına tepki verebilirler.

Sosyal dinamikleri ve sıralamayı etkileyebilirler, örneğin propaganda yaparak oyuncunun halk desteğini azaltabilirler.

Koalisyon veya etki mekanizmaları yaratabilirler ama asla birinci parti olamazlar.

2. Seçimlere Müdahil Olmadan Rekabeti Zorlaştırma

Yapay zeka partileri, oyuncunun partisini zorlayan hamleler yapabilir. Örneğin, kamuoyu algısını değiştiren söylemler kullanabilirler.

Oyuncunun projelerine karşı kampanyalar düzenleyebilirler.

Medya, STK'lar ve diğer etkenler üzerinden etki yaratabilirler, böylece oyuncunun popülaritesini değiştirebilirler.

3. Nasıl Bir Düzen Kurulabilir?

AI Partileri Maksimum Oy Oranı ile Sınırlanır: Yapay zeka partilerinin oy oranı belirli bir seviyeyi geçmez, bu sayede seçimleri doğrudan kazanamazlar.

Stratejik Engeller Konulur: Yapay zeka partileri makam alamaz ama meclis içi baskı grupları gibi çalışabilirler.

Halkın ve Medyanın Tepkisini Yönetebilirler: Oyuncunun hamlelerine karşılık vererek destek kazanıp kaybetmesine neden olabilirler.

Sonuç

Bu model, sıralamaları daha zorlaştırırken seçimlere doğrudan müdahil olmayan ama rekabeti hissettiren bir oyun deneyimi sunar. Eğer rekabetin daha zorlu ama adil bir şekilde devam etmesini istiyorsan, yapay zeka partilerini gerçekçi siyasi aktörler gibi davranan ama belirli sınırları olan varlıklar olarak tasarlayabilirsinoz.

aslan91

Tecrübeli Üye
Vatandaş
Bu sistemi kurmak için oyunun mekaniklerini, yapay zekayı ve denge unsurlarını iyi planlamak gerekir. Aşağıda adım adım nasıl yapılabileceğini anlatıyorum:

---

1. Yapay Zeka Partilerinin Temel Mekanizması

Yapay zeka partilerinin belirli bir davranış algoritması olmalı. Bunlar:

Halk desteğini artırmaya çalışmalı ama belirli bir limite takılmalı (Örn. %30'u aşamaz).

Oyuncunun politikalarına göre tepki vermeli (Örneğin, ekonomik bir reform yaparsan bunu destekleyen ya da karşı çıkan açıklamalar yapmalı).

Oyuncunun popülaritesini etkilemeli (Propaganda, medya desteği gibi araçlarla).

Koalisyonlar ve siyasi çekişmeler yaratmalı ama hiçbir zaman seçimleri kazanamamalı.

Bunu yapmak için bir karar alma sistemi oluşturulmalı:

1. Oyuncunun hamlelerini analiz et (Örn. vergi reformu yaptı mı? Savunma harcamalarını artırdı mı?).

2. Bu hamlelere uygun bir tepki üret (Örn. "Yapay Zeka Partisi X, vergi reformunu halk düşmanı ilan etti!").

3. Medya ve kamuoyu tepkisini şekillendir (Örn. Yapay zeka partileri belirli bir propaganda seviyesi ile halk desteğini azaltabilir).

---

2. Teknik Altyapı: Nasıl Kodlanır?

Bunun için birkaç teknik yaklaşım var:

A. Yapay Zeka Davranış Ağaçları (Behavior Trees) Kullanmak

Bu yöntem, AI'nın belirli kurallar ve koşullar altında nasıl tepki vereceğini belirler. Örneğin:

Oyuncu popüler bir yasa çıkardı mı? Evet → AI Partisi tepki verir.

Oyuncu yüksek vergiler getirdi mi? Evet → AI Partisi “Orta Sınıfı Koruyacağız” kampanyası başlatır.

B. Oyun İçin Ajan Bazlı Modelleme (Agent-Based Modeling)

Her AI partisi bir ajan (agent) gibi çalışır.

Bu ajanlar halkın tepkisine göre hareket eder ama asla %30 destek oranını geçemez.

Halkın farklı gruplarını (gençler, işçiler, sermaye sahipleri vs.) etkileyen kampanyalar düzenleyebilirler.

---

3. AI Partilerinin Seçimlere Müdahale Etmemesi İçin Nasıl Önlem Alınır?

Belirli bir oy tavanı koyulur (örn. %30-35’i aşamazlar).

Oy verdiklerinde boş oy kullanabilirler ya da oyları doğrudan oyuncunun rakiplerine aktarılabilir.

Sadece medya, kamuoyu ve baskı grubu olarak çalışabilirler ama aktif yönetici olamazlar.

---

4. Oyuncunun Karşılaşacağı Zorluklar

Yapay zeka partileri, oyuncunun işini zorlaştırmalı ama oyunu tamamen ele geçirmemeli. Örneğin:

Medya üzerinden oyuncunun hamlelerine tepki verebilirler (Halk desteğini azaltabilirler).

Mecliste etkili olabilirler (Belli yasaları zorlaştırabilirler).

Ekonomik veya sosyal krizleri körükleyebilirler (Oyuncunun popülaritesine zarar verebilirler).

---

5. Uygulama Aşamaları

1. Basit bir prototip oluştur: Yapay zeka partileri şimdilik sadece oyuncunun politikalarına tepki versin.

2. Medya ve halk desteği sistemini ekle: AI partileri açıklamalar yaparak halkın desteğini değiştirsin.

3. Oy oranı sınırlarını belirle: AI partileri asla seçim kazanamayacak şekilde sınırlandırılsın.

4. Oyuncuya zorluklar ekle: AI partileri baskı grubu gibi çalışsın ama oyuncunun stratejik kararlarına meydan okusun.

5. Test et ve dengele: Oyuncunun aşırı avantajlı veya dezavantajlı olmaması için dengeleri ayarla.

---

Sonuç

Bu sistemle, AI partileri seçimlere doğrudan müdahil olmadan rekabeti ve siyasi mücadeleyi zorlaştıran unsurlar olarak oyuna dahil edilebilir. Böylece, oyuncu her zaman beklenmedik zorluklarla karşılaşır ama yine de kendi stratejisini yönetebilir.