YENİ MSB ATANDI, TARTIŞMA ALEVLENDİ: BAŞKAN ADEN ATADI, ALTIN OK SORGULADI (2 Kişi İçeride)

BaşkanOnline Medya

I LOVE BAŞKANONLINE
Medya Koordinatörü
Yeni Bakan: Berat Koto | Gündemde Darbe Endişesi ve Yetki Tartışmaları

BaşkanOnline’da son günlerde yaşanan siyasi çalkantılara bir yenisi daha eklendi.

Dün akşam saatlerinde 55. Dönem Oyun Başkanı A D E N, yeni Milli Savunma Bakanı (MSB) atamasını duyurarak gündeme damgasını vurdu.

Ancak bu kararın ardından yükselen eleştiriler ve verilen sert yanıtlar, platformda yeni bir meşruiyet krizi ve darbe korkusu yarattı.

RESMİ AÇIKLAMA: ADEN’DEN BAKANLIK YETKİSİNİ KULLANMA VURGUSU

Oyun Başkanı A D E N tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi:

Değerli BaşkanOnline halkı,

55. Dönem Oyun Başkanı olarak bana verilen yetki doğrultusunda Berat Koto adlı oyuncunun Milli Savunma Bakanı olarak atanmasını uygun bulduğumu bildirmek istiyorum.
Değerli Bakanımın görevini layıkıyla yerine getireceğine olan inancım tamdır.”

Bu açıklama sonrasında birçok oyuncu yeni Bakan’ı kutlayarak olumlu mesajlar paylaştı. Ancak açıklama, muhalefet lideri Kadir Aydın’dan gelen eleştirel bir çıkışla siyasetin seyrini sertleştirdi.

ALTIN OK PARTİSİ’NDEN SERT ÇIKIŞ: “NİTELİK Mİ, İTTİFAK MI?”

Altın Ok Partisi Genel Başkanı Kadir Aydın
, kamuoyunda ses getiren şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Oyun Başkanına soruyorum.

Atamayı neye göre yaptınız? Nasıl bir kanaat verdiniz de yaptınız?

İttifak partisi üyenizi atadınız. Atanan kişi, ittifak partiniz diye mi, yoksa atamaya esas bir niteliği olduğu için mi?

Çünkü bakanlık seçimlerinde atanan kişi MSB adayınız idi. Seçimlerde kazanamadığı için, bu hak onundur mu dediniz?

Var mı bir açıklamanız?”

ADEN’İN YANITI: “YETKİ BANA VERİLDİ, SORUMLULUĞUMU YERİNE GETİRDİM”

Bu soruya karşılık Oyun Başkanı A D E N, yetki vurgusuyla dikkat çeken şu cevabı verdi:

“Oyun yönetimi tarafından bana verilen yetkiyi, sorumluluğum çerçevesinde kullanarak bu atamayı yaptım.

Kararım sadece ittifak bağına değil, adayın süreçte gösterdiği emek, sorumluluk anlayışı ve uyumuna dayanarak verildi.

Ayrıca atamasını yaptığım arkadaşımız, daha önce de tarafımızdan aday gösterildi, o süreçte güvenimizi kazanmış bir isimdir.

Bu geçmiş tecrübe de kararımda etkili olmuştur.

Yetki verildiyse, gereğini yerine getirmek de benim sorumluluğumdur.

Fikirlerinize saygı duyuyorum, ancak bu karar bilinçli ve sorumluluk bilinciyle alınmıştır.”

YENİ MSB’DEN SERT MESAJLAR: “DEMOKRASİDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR”

Yeni MSB Berat Koto ise tartışmalara doğrudan şu sözlerle dahil oldu:

“Arkadaşlar, tebrik mesajlarınız için teşekkür ederim.

Bazıları arkasında duracağım demokrasiden rahatsız olmuş sanırım.
Görevimi layıkıyla yerine getireceğimden şüpheniz olmasın.
Şimdi yine Altın Ok’a hiç iyiliğimiz dokunmamış gibi nitelik soruşturması yapıyorlar.”

Berat Koto, geçmişe gönderme yaparak şu ifadeyi de kullandı:
“Altın Ok grubu, ben de size soruyorum:

Beni 49. Dönem İttifakının Ekonomi Bakanı adayı yaparken neye göre yaptınız?”

Bu açıklama sonrasında Altın Ok’un pozisyonu sorgulanırken, bazı oyuncular tarafları gerginliği tırmandırmamak konusunda uyardı.

SİYASİ GERİLİMİN ALTINDAKİ TEHLİKE: DARBE ENDİŞESİ

Göz ardı edilemeyen bir diğer konu ise oyun içindeki ordu mensuplarının ve bazı oyuncuların, önceki günlerde MSB atamasını orduya bırakma çağrısı yapmalarıydı.

Bu çağrılar, oyunun demokratik düzenine açık bir tehdit olarak yorumlanmış ve ciddi darbe endişeleri doğurmuştu.

Genelkurmay Başkanı ALİG.’in önceki açıklamalarında atama yetkisini sahiplenmeye çalışması, yönetim tarafından reddedilmiş ve anayasal düzene bağlılık vurgulanmıştı.

Yeni MSB’nin atanması, darbe söylentilerinin önünü kesmiş gibi görünse de; mevcut siyasi atmosferin kolay kolay yumuşamayacağı ortada.

ATAMA MEŞRU, ELEŞTİRİLER SİYASİ

BaşkanOnline Wiki’ye göre Oyun Başkanı’nın, görev süresi dolmamışsa bakan ataması yapma yetkisi bulunmaktadır.

Bu durumda A D E N’in yaptığı atama hukuki ve geçerlidir. Ancak Altın Ok’un yönelttiği eleştiriler, etik ve siyasi meşruiyet tartışmasını alevlendirmiştir.

• Yasal olarak sorun yok.
  • Siyasi olarak soru işaretleri var.
  • Toplumsal algı ise bölünmüş durumda.

GÖZLER SEÇİME ÇEVRİLDİ

Tüm bu tartışmaların gölgesinde yaklaşan başkanlık seçimleri ise çok daha belirleyici olacak gibi görünüyor.

Oluşan siyasi kutuplaşma, kampanyalara da yansımaya başladı. Yeni MSB’nin performansı ise hem yeni hükümetin gidişatını hem de askeri kanadın duruşunu doğrudan etkileyecek.

Başkan Medya olarak gelişmeleri anlık takip etmeye devam ediyoruz.

Bize forum hesabımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

IMG_9635.png